Gmina

Aktualności

Informacja dla hodowców trzody chlewnej

Rozmiar czcionki:

świnkaHodowca trzody chlewnej, w przypadku zamiaru dokonania uboju zwierząt przeznaczonego na użytek własny, zobowiązany jest co najmniej 24 godziny przed planowanym terminem uboju powiadomić powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze jego dokonania.

Wskazane postępowanie uzasadnione jest koniecznością wprowadzenia nasilonego nadzoru nad obrotem trzody chlewnej w kraju ze względu na wystąpienie wśród dzików 8 przypadków zachorowalności na ASF na terenie Polski.

Powiadomienie powinno zawierać:

  • imię i nazwisko, adres posiadacza zwierząt poddanych ubojowi,
  • imię i nazwisko, adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo w przypadku, gdy ubój ma być dokonany w gospodarstwie innym, niż te w którym zwierzęta były utrzymywane,
  • gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi, nr identyfikacyjny zwierząt,
  • miejsce i termin uboju,
  • imię i nazwisko osoby uprawnionej do uboju,
  • w przypadku świń pochodzących z gospodarstw lub obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom ze względu na chorobę zakaźną oświadczenie, że świnie poddawane ubojowi, co najmniej 30 dni przed ubojem były zarejestrowane w centralnej bazie IRZ,
  • może zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego.

Informacja o uboju gospodarczym może być przekazywana ustnie, bądź w formie pisemnej.

Share