Hodowca trzody chlewnej, w przypadku zamiaru dokonania uboju zwierząt przeznaczonego na użytek własny, zobowiązany jest co najmniej 24 godziny przed planowanym terminem uboju powiadomić powiatowego lekarza weterynarii o zamiarze jego dokonania.
Wskazane postępowanie uzasadnione jest koniecznością wprowadzenia nasilonego nadzoru nad obrotem trzody chlewnej w kraju ze względu na wystąpienie wśród dzików 8 przypadków zachorowalności na ASF na terenie Polski.
Powiadomienie powinno zawierać:
- imię i nazwisko, adres posiadacza zwierząt poddanych ubojowi,
- imię i nazwisko, adres podmiotu prowadzącego gospodarstwo w przypadku, gdy ubój ma być dokonany w gospodarstwie innym, niż te w którym zwierzęta były utrzymywane,
- gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi, nr identyfikacyjny zwierząt,
- miejsce i termin uboju,
- imię i nazwisko osoby uprawnionej do uboju,
- w przypadku świń pochodzących z gospodarstw lub obszarów podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom ze względu na chorobę zakaźną oświadczenie, że świnie poddawane ubojowi, co najmniej 30 dni przed ubojem były zarejestrowane w centralnej bazie IRZ,
- może zawierać zgłoszenie mięsa do badania poubojowego.
Informacja o uboju gospodarczym może być przekazywana ustnie, bądź w formie pisemnej.