"I Ty będziesz Seniorem"
Jamielnickie stowarzyszenie w czerwcu br. rozpoczęło realizację projektu przy wsparciu finansowym gminy Nowe Miasto Lubawskie i Starostwa Powiatowego z zakresu profilaktyki, edukacji zdrowotnej i zdrowego stylu życia pn. „I ty będziesz Seniorem”.
10 lipca br. odbyła się w ramach zadania wycieczka do Gietrzwałdu, w której wzięły udział głównie członkinie kół gospodyń wiejskich ze wszystkich gmin powiatu nowomiejskiego i Klubu Seniora w Jamielniku, łącznie 50 osób.
Głównym celem wycieczki było przybliżenie problematyki zawartej w tytule zadania podczas konferencji prowadzonej przez panie z nowomiejskiego sanepidu panią kierownik Ewę Pielak i panią Krystynę Obrębską. Obie są specjalistkami w swoim „fachu” i przygotowały specjalne, bardzo ciekawe wystąpienie. Gietrzwałd, to szczególne miejsce na mapie Polski, słynące z objawienia się Matki Boskiej dwom dziewczynkom, które jako jedyne jest uznawane przez władze kościelne. A zatem wysłuchaliśmy z ust miejscowego księdza historii związanej z objawieniem i zabraliśmy do domów wodę z cudownego źródełka.
Wieczorna część wycieczki była ucztą dla ducha. Mimo niesprzyjającej pogody braliśmy wszyscy czynny udział w biesiadzie warmińskiej, prowadzonej przez zespół „Warmia” z Olsztyna, który prezentował w tańcu i piosence folklor czterech regionów Polski.
12 sierpnia br. w świetlicy wiejskiej w Jamielniku, odbyły się pierwsze z trzech, zajęcia kulinarne, które prowadziła pani Beata Kujawska – doświadczony instruktor żywienia. Zajęcia te są drugim działaniem w ramach projektu realizowanego przez jamielnickie stowarzyszenie.
Wspomniana wyżej problematyka zdrowotna podczas konferencji była podłożem do prowadzenia zajęć kulinarnych.
Głównym składnikiem wszystkich potraw podczas pierwszego spotkania była cukinia. Siedemnaście pań z Chrośla, Jamielnika i Nowego Miasta Lubawskiego, pod kierunkiem pani Beaty przygotowało pyszne dania, którymi można nakarmić całkiem niedrogo i smacznie całą rodzinę. W zajęciach brały również udział panie z sanepidu, które wraz z prowadzącą przekazały wiele ciekawostek, których trudno szukać w książkach.
Wśród potraw były:
- zupa krem z cukinii,
- makaron z zapiekaną cukinią i serem feta,
- warzywne leczo z piersią kurczaka i cukinią,
- zapiekanka z cukinią, mięsem i warzywami,
- łódeczki z mielonym mięsem oraz pyszny deser.
Następne zajęcia odbyły się 19 sierpnia a ich tematyka to: potrawy przygotowane na parze, zupa krem z zielonego groszku i kisiel, którego bazą były soki. Trzecie i ostatnie, odbędą się w pierwszej dekadzie września. Przy planowaniu zajęć są brane pod uwagę życzenia uczestniczek, więc na chwilę obecną nie są jeszcze do końca znane.
Kolejnym działaniem w ramach projektu są wyjazdy na basen solankowy do Grudziądza, który został również wybrany przez uczestniczki, ze względu na walory zdrowotne. Uczestniczy w nich 20. osobowa grupa pań i panów z różnych miejscowości.
(Źródło: Barbara Grzywacz)